Yoga gericht op herstel

Psychologen en huisartsen verwijzen vandaag de dag steeds vaker naar activiteiten als yoga en meditatie om anders om te leren gaan met spanning. 

Wanneer er sprake is van overbelasting, is er vaak ook een disbalans in het lichaam. Het lichaam doet er langer over om te herstellen na activiteit en het heeft vaker herstelmomenten nodig. Bij mentale overbelasting geldt dit ook voor het brein. Het brein kan net als een knie overbelast zijn en rust nodig hebben. 

In deze les staat ontspanning en het herstellen van het contact met het lichaam centraal. De oefeningen zijn, anders dan in andere lessen het geval kan zijn, niet activerend.

Als er onrust is in het lichaam komt dit vaak naar voren in de adem. De adem is oppervlakkig en in de borst voelbaar. Er is een kans om weer een ontspannen lage buikadem aan te leren.

Ook is er in deze les aandacht voor het waarnemen van gedachten en gevoelens, waardoor er meer afstand ontstaat tot gedachten en gevoelens. Zo ontstaat er ruimte voor andere gedachten en mogelijk ook een andere leefstijl.